13 tips til hvordan du kan fejre de traditionelle familiefester i dit eget hjem

Traditionelle festligheder som barnedåb, konfirmationer, studenterfester og fødselsdage bliver ofte fejret i hjemmet. Fordelen ved at holde festlighederne hjemme er grundlæggende, at du kan starte planlægningen tidligt, derudover er der selvfølgelig også penge at spare, da du slipper for omkostningerne ved leje af lokale. Hvis du følger de trin, vi har sammensat, vil selve planlægningsfasen gå super let, og du ender forhåbentlig med at have skabt et hyggeligt og praktisk festlokale i dit eget hus, hvor du kan holde vellykkede fester, som familien vil mindes længe.

1. Når du har besluttet, hvem der skal inviteres til festen, bør du overveje, om alle gæsterne skal ankomme samtidig eller forskudt af hinanden - det kan nemlig give mere plads. Hvis du beslutter dig for, at gæsterne skal inviteres forskudt af hinanden, skal der være tilstrækkelig tid imellem dem. Så du kan nå at rydde op og gøre rent efter det første hold gæster, køre alt igennem vaskemaskinen og sætte det hele klar til det næste hold.

2. Hvis du er heldig, og vejret er tørt og lunt, kan du få mere plads til gæsterne ved at benytte de udendørs arealer, du har til rådighed. Telte og pavilloner fungerer også godt som ekstra plads – specielt om aftenen, eller hvis vejret er dårligt. Indret gerne disse med varmeapparater, og sørg for, at der er lagt tæpper frem til gæsterne.

3. Tænk på hvilke faciliteter og møbler, der er nødvendige til festen, og hvordan du bedst placerer disse. Sørg for at placere de største møbler ude i siderne, så der er mest mulig plads til at bevæge sig rundt på. Møbler uden nyttefunktion for festen kan du evt. få opbevaret i et opbevaringsrum. Med flere mennesker end normalt bør du fjerne værdigenstande, der er i fare for at blive beskadiget. Dette gælder især, hvis der er børn til festen. Når du flytter skrøbelige ting til et mere sikkert sted, kan alle slappe mere af.

4. Lav en plan for festens tema, og tænk på forhånd over, hvordan du kan dekorere hjemmet. Flotte og hyggelige omgivelser med fine servietter og blomster gør meget for stemningen, så du behøver ikke nødvendigvis at overpynte dit hjem.

5. Sørg for, at alt er rent og flot, og indret gerne et sted, hvor dine gæster kan stille gaver og blomster.

6. Fjern alt overflødigt overtøj fra indgangen, så der er knager og plads til gæsternes sko, frakker og tasker. Lån eller lej evt. nogle ekstra stumtjenere eller lignende, og sæt dem i bryggerset, på kontoret eller i soveværelset.
Mangler du opbevaringsplads, kan et opbevaringsrum være en nem og bekvem måde at løse problemet på. De fleste bliver overraskede over, hvor mange ting, der reelt kan være inde i et opbevaringsrum på blot et par kvadratmeter. Se Pelicans udvalg af opbevaringsrum i København.

7. På trods af lave temperaturer udenfor, stiger temperaturen indenfor, når rummet fyldes med gæster. Sluk derfor gerne varmen, og reducér temperaturen indenfor, allerede før gæsterne ankommer. Ellers kan du åbne vinduerne under festen, hvis det bliver for varmt.

8. Sørg for, at du har nok tallerkener, glas og bestik. Service og duge behøver ikke nødvendigvis at matche, da der også er noget hyggeligt ved det uperfekte - vær’ derfor ikke bange for at blande det. Hvis det er nødvendigt, kan du altid leje eller låne ekstra tallerkener, glas og bestik i stedet for at købe nyt.

9.     Ryd køkkenet, så godt du kan, da den ekstra plads er kærkommen under selve festen. Tøm gerne køleskabet så vidt muligt, da du får brug for mere køleplads end normalt. Det kan også være smart at udvide køleskabet ved at låne eller leje en køleboks. Husk at sætte isterningeposer i fryseren i god tid, så du er sikker på, at de er klar til selve dagen. Sørg også for, at du har nok skraldeposer, viskestykker, håndklæder og servietter.

10.  Det er en god idé at have en førstehjælpskasse til rådighed i tilfælde af uheld eller nødsituationer.

11.  Sørg for, at der er flere synlige ruller toiletpapir til rådighed samt nok håndklæder på badeværelset. Fjern eventuelle badehåndklæder og andre personlige ting.

12.  Det er en god idé at have forskellige spil, videoer og legetøj til rådighed for de børn, som kommer til festen. Spørg gerne en af de ældre om at lege med og underholde børnene under festen. Det er en god måde at få både børn og deres forældre til at føle sig velkomne på.

13.  Sørg for at have en form for pletfjerner til rådighed – både for dig og dine møbler  samt gæsterne og deres tøj. Det er ikke sjældent, at noget spildes under festlighederne, og den nemmeste måde at fjerne pletter på er oftest at gøre det, mens de stadig er ‘friske’.